Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ποιά είναι η κυρία που κοιτάζει με τα κυάλια και τιμά η google;

Σχ. "Τί τυχερή, η δικιά σου", σκέφτηκα! "Μια χαρά αγναντεύει, μια χαρά "βλέπει", για να δούμε και γιατί δοξάστηκε!" είπα και πήγα να μάθω.
Άσε τις σπουδές της! Άκου τι έκανε: "συνέβαλε καθοριστικά στην έρευνα και την αναγνώριση των Γραμμών""έπεισε τις αρχές στο Περού να ασχοληθούν με σοβαρότητα μαζί τους." Όντως τυχερή, κι αυτή και το Περού!Άντε να πείσεις, ακόμα και "της σήμερον", στην Ελλάδα, ότι ο αετός, πετάει!"Ιδέα σου!" θα σου πουν! 

***

Maria Reiche: H Google τιμά τη διάσημη Γερμανίδα μαθηματικό και αρχαιολόγο

115 χρόνια από τη γέννηση της Maria Reiche, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην έρευνα και την αναγνώριση των Γραμμών της Νάσκα στο Περού
Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 01:06

UPD:01:24



Ο Γερμανίδα μαθηματικός και αρχαιολόγος Maria Reiche (Μαρία Ράιχε, 1903 - 1998) έχει σήμερα την τιμητική της, αφού η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 115 χρόνων από τη γέννησή της.

Γεννημένη στη Δρέσδη το 1903, η Reiche σπούδασε μαθηματικά, αστρονομία, γεωγραφία και ξένες γλώσσες. Το 1932 ξεκίνησε να εργάζεται σαν νταντά και δασκάλα για τα παιδιά ενός Γερμανού πρόξενου στο Περού. Το 1939 έγινε δασκάλα στη Λίμα και έκανε επιστημονικές μεταφράσεις.

Όταν ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Maria Reiche έμεινε στο Περού και ανακάλυψε τις Γραμμές της Νάσκα, όταν πετούσε πάνω από την έρημο. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον ιστορικό Πολ Κόσοκ, όπου ξεκίνησαν να καταγράφουν τις γραμμές και να τις συνδυάζουν με διάφορα αστρονομικά συμβάντα.  

Η Γερμανίδα αρχαιολόγος αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των Γραμμών της Νάσκα και έπεισε τις αρχές στο Περού να ασχοληθούν με σοβαρότητα μαζί τους. Έπειτα από μετρήσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δημιουργοί των Γραμμών τις χρησιμοποίησαν σαν ένα είδους αστρονομικό ημερολόγιο. Χαρτογραφώντας την περιοχή, με τη βοήθεια της αεροπορίας του Περού, ανακάλυψε φιγούρες που απεικονίζουν 18 διαφορετικά είδη ζώων και πουλιών, μαζί με εκατοντάδες γεωμετρικά σχήματα.

Η προσήλωσή της στο έργο της ήταν μεγάλη και προσπάθησε να κάνει γνωστές τις γραμμές στους πολίτες του Περού. Το 1992 της δόθηκε η υπηκοότητα από το Περού και για να την τιμήσει η χώρα της λατινικής Αμερικής, έδωσε το όνομά της στο αεροδρόμιο της Νάσκα.


Το σπίτι που έζησε για πολλά χρόνια στο Περού η Maria Reiche, έχει γίνει πλέον Μουσείο.
Ο κόπος της αναγνωρίστηκε το 1995, όταν η Unesco ανακήρυξε τις Γραμμές της Νάσκα σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το σπίτι που έζησε για πολλά χρόνια στο Περού, έχει γίνει πλέον Μουσείο. Πέθανε από καρκίνο το 1998 και θάφτηκε στο Περού, μαζί με την αδελφή της.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου