Βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις και γαστρεντερίτιδες:
• Clostridium difficile
• Bacillus cereus
• Clostridium perfringens
• Salmonella
• κολοβακτηρίδια (Escherichia coli)
• καμπυλοβακτηρίδια
• Ιοί, όπως (ο νοροϊός, ο αντεροϊός και ο αστροϊός και ειδικότερα ο ροταϊός), 
αποτελούν τις κυριότερες αιτίες γαστρεντερίτιδας.
-Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος στα παιδιά λόγω της έλλειψης ανοσίας 
και τη σχετικά ανεπαρκή υγιεινή.
– Ο ροταϊός αποτελεί το συχνότερο αίτιο γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και έχει τα 
ίδια ποσοστά εμφάνισης τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες.
– Στις ανεπτυγμένες χώρες το Campylobacter jejuni αποτελεί την κυριότερη αιτία 
βακτηριακής γαστρεντερίτιδας, με τις μισές των περιπτώσεων να σχετίζονται με την 
κατανάλωση πουλερικών.
– Το 15% των περιπτώσεων γαστρεντερίτιδας σε παιδιά προκαλείται από βακτήρια, 
με πιο συχνά το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli), τη σαλμονέλα, τη σιγκέλλα και 
τα καμπυλοβακτηρίδια.
Αν τα τρόφιμα μολυνθούν με βακτήρια και παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου 
για αρκετές ώρες, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης 
για όσους τα καταναλώσουν. Τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με τη γαστρεντερίτιδα 
είναι το ωμό ή μισοψημένο κρέας, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά και τα αβγά καθώς και 
τα ωμά βλαστάρια, το μη παστεριωμένο γάλα και τα μαλακά τυριά, και οι χυμοί φρούτων 
και λαχανικών.
Τα μικρόβια που συνήθως υπάρχουν στο ωμό φαγητό και έρχονται σε επαφή με διάφορες 
επιφάνειες, όπως επιφάνειες κοπής, πάγκοι κλπ., είναι κυρίως βακτήρια. Σε κάποιες 
περιπτώσεις συναντώνται και ιοί όπως στα όστρακα, σαλάτες και λαχανικά, που 
αναπτύχθηκαν στο νερό ή στο χώμα. Τα βακτήρια αυτά που μεταφέρονται στις διάφορες 
επιφάνειες της κουζίνας είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουν ασθένεια σε όποιον έρθει 
σε επαφή με τις επιφάνειες αυτές, οι οποίες πρέπει να απολυμαίνονται πολύ καλά. 
Η ίδια λογική ισχύει και για επιφάνειές που ακουμπάμε συχνά με τα χέρια μας, 
όπως βρύσες, 
διακόπτες, αλατοπίπερο και στις οποίες ακουμπάμε στη συνέχεια το φαγητό.
Οι τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούν προβλήματα ποικίλης σοβαρότητας κυρίως στο 
πεπτικό μας σύστημα: στομαχόπονο, ναυτία, εμετό, διάρροια, η οποία συνήθως 
συνοδεύεται
 από πονοκέφαλο και πυρετό.